You are here

Kako da vaša djeca budu srećna

Kako možemo podstaknuti sreću kod djece? Stručnjaci su osmislili nekoliko koraka koji vode do povećanja samopouzdanja i samouvjerenosti, a koji će od vašeg mališana učiniti srećno dijete.

Roditelji koji žele samo dobro svojoj djeci, često u dobrim namjerama naprave poneki pogrešan korak jer se previše trude da im pruže prijatna iskustva. No, ono što djeci zaista treba jeste kako ih naučiti da sami podstaknu osjećaj užitka i zadrže ga, ističe dr Edvard M. Halovel, poznati psihijatar i koatuor knjige ‘Driven to Distraction’.

U svojoj novoj knjizi ‘The Childhood Roots of Adult Happiness’ dr Halovel ističe pet stvari koje su djeci najpotrebnije kako bi izgradili temelje za život pun samopouzdanja i samouvjerenosti.

1. Veze i povezanost

Osjećaj pripadnosti djeci pruža temelje za osjećaj sigurnosti. Djeci je potrebna bezuslovna ljubav jednog ili oba roditelja, dobijaju višestruku korist kad su povezani sa širom porodicom i kada imaju osjećaj pripadnosti u vrtiću i školi, te kad pomažu u brizi i njezi kućnih ljubimaca.

2. Igra

Osigurajte da slobodno vrijeme vaše djece nije detaljno isplanirano i programirano. Igra bez čvrsto zacrtanog scenarija, u kojoj djeca mogu sama da kreiraju sadržaj i tok igre, donose odluke i samostalno rješavaju probleme, pomaže im da otkriju svoje skrivene talente i koriste sva sredstva koja su im na raspolaganju.

3. Vježba

Jednom kad otkriju u čemu su dobra, djeca žele istu stvar da ponavljaju stalno ispočetka. Iako im je to zanimljivo, i možete ih pustiti neka uživaju neko vrijeme, doći će trenutak kad ćete ih morati nježno pogurnuti dalje kako bi istrajali i ne odustali od privođenja igre kraju sve dok ne iskuse krajnji osjećaj postignuća.

4. Vještina

Vježba vodi do savršenstva. Kada djeca postignu određenu vještinu, bilo da je riječ o vezivanju pertli na patikama, sviranju klavira ili gradnji kuće od Lego kockica, to će ih podstaći da se bace na nove izazove. Taj put na kraju ih vodi do stava da sve u životu mogu postići, samo se moraju truditi i vježbati.

5. Priznanje

Odobrenje i podrška od roditelja, učitelja i vršnjaka za dobro odrađen posao, djecu spaja sa širim svijetom. Naime, kada mališani počnu da vjeruju da ono što oni čine utiče na njihovu porodicu, vršnjake i ekipu, veća je šansa da usvoje moralniji pogled prema društvu, a na kraju i da se osjećaju bolje u svojoj koži. Na sreću, jedan korak prirodno vodi ka drugom i krug se sam iscrtava, objašnjava dr Halovel. Temelje počnite da postavljate od najranije dobi, napominje on, te ćete im, pružajući pet navedenih kvaliteta povećati šanse da vode zadovoljavajući i ispunjen život.

Izvor: magazin.net.hr