You are here

Kompjuterske igrice - dobre i loše strane!

Djeci koja odrastaju u 21-om veku, kompjuter predstavlja sastavni dio djetinjstva. 

Igranje video ili kompjuterskih igrica jedna je od najpopularnijih, najzabavnijih i najzaraznijih dječjih aktivnosti. Medjutim na ovu aktivnost roditelji ne gledaju toliko blagonaklono, većina njih smatra da je igranje igrica zapravo gubljenje vremena. U medijima se može često čuti stav da su nasilne video igrice odgovorne za nasilno i asocijalno ponašanje djece. Medjutim, postoje i naučnici i psiholozi koji tvrde da djeca od video igrica zapravo mogu imati mnoge koristi, a kao glavnu korist navode mogućnost da postanu pametnija. Video igrice zapravo mogu djecu da nauče naprednom razmišljanju koje im može koristiti kasnije u životu.

Istraživanja su pokazala pozitivne efekte korišćenja računara u sledećim oblastima: intelektualni razvoj, razvoj govora, motivacija, gotovost za školsko obrazovanje, odnosno, čitanje, pisanje i početni matematički pojmovi, kreativnost, saradnja i komunikacija, igra. U malim grupama djece kompjuter podstiče vršnjačko učenje, bogatiju komunikaciju, razmjenu ideja i dijeljenje svojih savjeta, otkrića i kreacija sa drugima. Djeca daju konkretna i precizna objašnjenja drugoj djeci, više vole da rade u malim timovima i kod djece se razvija osjećaj samopoštovanja i zadovoljstva svojim uspjehom.

Istraživanja i studije koji su se bavili negativnim posljedicama primjene računara na predškolskom uzrastu ukazuju na sljedeća područja gdje se mogu izdvojiti faktori rizika: fizičko i mentalno zdravlje djece, rizici za socijalni i emotivni razvoj i rizici za intelektualni razvoj i kraetivnost. Na razvoj i učenje djece posebno negativan uticaj mogu imati razvojno neprilagođeni načini primjene kompjutera.

Preporuke u vezi video igrica

Provjeravajte koje igrice igra vaše dijete na isti način kao što kontrolišete koje TV programe gleda, koje časopise i novine čita... Prosto nisu svi sadržaji prikladni za sve uzraste. Iako igranje igrica može da bude jako edukativno, potrudite se da djetetu omogućite i druge aktivnosti kako bi se razvijalo na različite načine a ne samo igrajući video igrice.

Ograničite vrijeme koje dijete svakodnevno provodi igrajući igrice. Pratite uticaj koji video igrice imaju na dijete. Ukoliko počne da se ponaša agresivno, smanjite mu ili zabranite nasilne video igrice. 

 

 

Izvor: DEČJE IGRE U KOMPJUTERSKOJ KULTURI - Vesna Lazić; http://www.kristali.rs/moj-dom-i-porodica/ogajanje-dece/igrice-za-decu-dobri-i-stetni-efekti.html