You are here

Kako da pomognem svome djetetu da zaspi?

Teško da neki drugi problem opterećuje roditelje toliko kao uspavljivanje. Postoje navodno i djeca koja uveče nešto iza sedam sati bez gunđanja odlaze u krevet i pet minuta kasnije mirno spavaju. To je nebeski mir za roditelje do sledećeg jutra. Na žalost to su uvijek neka tuđa djeca.

Zašto djeca od četiri-pet godina, uveče neće da idu na spavanje?

Zašto se i rukama i nogama bore protiv toga iako ne mogu da drže oči otvorene? Zašto ni u jednoj drugoj oblasti ne razvijaju toliku kreativnost kao u svakodnevnoj borbi protiv odlaska na spavanje?

Djeca žive u sadašnjosti i za sadašnjost, nikada za budućnost. Ona žive sada i ovdje. Zato spavanje predstavlja definitivno smak svijeta. Ništa nije dosadnije nego kad sam ležiš u krevetu dok ostatak porodice gleda televiziju.

Koliko sati sna dnevno je u prosjeku potrebno djetetu?

0 – 6 mjeseci:     14 – 16 sati

6 – 12 mjeseci:  12 – 14 sati

1 – 4 godine:      11 – 12 sati

5 – 9 godina:       10 – 11 sati

 

Savjeti:

  • Oblijepite plafon svijetlećim zvjezdicama. Fluorescentna nebeska tijela će u prvih deset minuta nakon gašenja svijetla osvjetljavati prostoriju. Treperenje djeluje smirujuće. I blago osvijetljeni akvarijum u stanju je da napravi čudo.
  • Nekoj djeci su potrebni zvuci da bi zaspala. Često je dovoljno kucanje sata ili – zvuk mašine za veš. Maštoviti roditelji ostavljaju usisavanje za vrijeme uspavljivanja jer to djeluje na svako malo dijete, od novorođenčeta do uzrasta obdaništa.
  • Djeci su potrebni rituali, posebno uveče. Čak i starija djeca se rado toga pridržavaju. Moguće je nakon umivanja odigrati još jednu zajedničku igru. Na kraju u krevetu slijedi priča za laku noć (samo ako prethodno nije bilo problema oko odlaska u krevet). Takvi rituali nisu dosadni čak ni zahtjevnoj djeci, već djeluju smirujuće.
  • Vaša posljednja rečenica prije napuštanja sobe mogla bi uvijek da bude ista.
  • Objavite “vrijeme spavanja” nakon umivanja. Na molbu svoje djece dozvolite dnevno još jedan unaprijed uračunati produžetak od pet do deset minuta. Navijte sat da zazvoni kad prođe to vrijeme. Kad sat zazvoni vrijeme je definitivno isteklo. Ako se tada ipak pravi drama, sledeće večeri neće biti produžetka.
  • Posmatrajte redovno potrebe za snom svoje djece. Ništa nije gore nego poslati dijete prerano u krevet. Ako nije stvarno umorno, satima neće moći da zaspi. Petnaest minuta dužeg igranja može ponekad da spriječi dvočasovnu dramu.

Želimo vam prijatan i redovan san!

 

Izvor: “Problemi sa klincima”, Jerg Zomer, Gerit Kopic