You are here

Naučite djete da vozi biciklo za 30 minuta

Uz nekoliko jednostavnih koraka i puno ohrabrenja, većina djece može naučiti da vozi dječje biciklo za manje od sat vremena, iako može potrajati i malo duže. Takođe, neće se dogoditi da sva djeca nauče da voze biciklo s određenim navršenim brojem godina, pa samim tim upoređivanje s drugom djecom je greška i ustvari siguran put do povećane nelagode za dijete, ali i nepotreban stres za same roditelje.

Potrebno je vrijeme da djete savlada korak kočenja i nemojte ga preskakati, jer on predstavlja osnovu za njihovu sigurnost. U svakom koraku se fokusirajte na onu najbitniju stvar.

Preporuka je da djete barem u početku nosi kacigu, da bi spriječili povrede. Informišite se kako odabrati djetetu kacigu i kakva ona mora da bude. 
U nastavku slijedi par savjeta za učenje djece kako da intuitivno balansiraju dok se kreću.

1. NAUČITE DJETE KAKO DA SE ZAUSTAVI PRIJE NEGO ŠTO POČNETE

Za početak neka djete stoji pored bicikla. Neka se drži za upravljač, hoda i vježba da stiska obije kočnice. To je važna osnova koja pomaže djetetu da dobije osjećaj kontrole. Potrebno je da djeca steknu naviku korištenja obije kočnice i zato je važno da to što bolje nauči.

2. SPUSTITE SJEDIŠTE I MAKNITE PEDALE

Sada je vrijeme da djete sjedne na biciklo. Spuštanje sjedišta i uklanjanje pedala kako bi dječje biciklo bilo poput guralice je važan drugi korak. On pomaže izgradnji većeg osjećaja kontrole i stabilnosti. Djete koje se prethodno služilo guralicama, ovaj će korak savladati bez problema. Ovaj korak im takođe daje moć da osjete trenutak kad se mogu odgurnuti. Savjetujemo, da kad se djete odgurne sopstvenim snagama, važno je podstaći ga da zadrži svoje noge u vazduhu koliko god je to moguće.

U većini slučajeva djeca jednostavno shvate da će biciklo ostati u ravnoteži dok se kreće i polako se javlja “taj” osjećaj, kad sve dođe na svoje mjesto.

3. JEDNA PO JEDNA PEDALA

Nakon što djete savlada prethodni korak i može da prođe dobru udaljenost bez spuštanja nogu, slijedeći korak je stavljanje jedne pedale sa strane vodeće noge (ona noga koja prva krene prema naprijed kad djete zakorači je vodeća) – obično desna – i nastaviti s vožnjom. Pedala predstavlja mjesto na koje djete može staviti svoje stopalo, a i djete na taj način može proći veću udaljenost i raste im samopouzdanje.

Što se duže djete kreće bez stajanja, brže će shvatiti gdje mora držati noge. Nakon što mu stavite obije pedale, potrebno je naučiti kako se odgurnuti samostalno.

4. SPREMNI ZA LANSIRANJE

Stavili ste djetetu pedale nazad na biciklo pa je vrijeme da krene da ih okreće. Za početak, preporučujemo da podupirete djete i držite ga za leđa ili rame i tako hodate pored njega dok počinje da okreće pedale. Ponekad blagi spust takođe može da pomogne.

Nakon malo prakse, početnik će okretati pedale sopstvenim snagama. Kada uhvati tempo, bitno je s vremena na vrijeme da se djete zaustavi, tako da ne zaboravi da koristi kočnice. Mali trik ohrabrenja – svaki put kada ih zamolite da se zaustave, prošetajte malo unazad, tako da misle da su otišli malo dalje nego što zapravo jesu. Najvažnije je razmišljati i ponašati se pozitivno.

PONEŠTO O POMOĆNIM TOČKOVIMA

Pomoćni točkovi imaju prednosti i nedostataka. S pomoćnim točkovima djete zapravo ne uči kako da održava ravnotežu i što je prava vožnja biciklom. No, oni pomažu djetetu da izgradi snagu koja je kasnije potrebna za samostalno okretanje pedala, bez pomoćnih točkova.

Sve u svemu, oni nisu tako loši.

I ONO NAJBITNIJE ZA KRAJ, POHVALITE VAŠE DJETE ZA SVAKI SAVLADANI KORAK!

Izvor: http://sarenikutak.hr