You are here

Par savjeta za dobar san

Dobro se naspavati je od suštinskog značaja za vaše mentalno, emotivno i fizičko zdravlje, baš kao i pravilna ishrana i vježbanje. Ipak, mnogi ljudi jednostavno ne spavaju svake noći sedam do osam sati, iako to preporučuju stručnjaci. 

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da poboljšate svoj noćni odmor. Bićete iznenađeni koliko se kvalitet života poboljšava kada naučite kako da bolje spavate. 

- Pokušajte da idete u krevet i da ustajete u isto vrijeme svaki dan - čak i vikendom. To će vam pomoći da "sinhronizujete" svoj biološki časovnik.

- Napravite ritual radeći iste stvari svake noći prije spavanja. Roditelji često uspostavljaju rutinu za svoju djecu, ali to može da pomogne i odraslima, takođe. Rutina uzrokuje da se tijelo pripremi za noć.

- Još jedan savjet: Opustite se ranije uveče, tako da vas brige i razmišljanje ne onemoguće da se naspavate.

- I na kraju, stvorite mirno okruženje za spavanje - mirnu, ne previše toplu, tamnu sobu, udoban, kvalitetan dušek,  krevet i jastuk - i izbacite svu elektroniku iz sobe! Spavaća soba je za spavanje, a to znači bez televizora, laptopa ili smartphone-a. 

Ako spavate onoliko koliko je potrebno, ali ste ipak pospani tokom dana, treba da se obratite svom ljekaru da vidi da li vam možda zdravstveno stanje ometa san.