You are here

Što je fizička pismenost i zbog čega je važna?

Neosporna je činjenica da je za djecu izuzetno važno da se obrazuju i nauče da čitaju, pišu, broje, računaju… Sve ovo će im kasnije pomoći da budu uspješni. Ali, u zdravom tijelu je zdrav duh pa je bitno mnogo vremena i pažnje posvetiti da djeca shvate važnost fizičke aktivnosti i fizičkog zdravlja.

U nastavku je tekst profesora fizičkog vaspitanja iz Kanade, ali kada ga pročitate, složićete se da su zaključci isti za svako dijete na svijetu.

Što je fizička pismenost i zbog čega je ona važna?

Fizička pismenost se ne razlikuje od drugih vrsta pismenosti. Djeca se ne rađaju sa sposobnošću fizičke pismenosti, baš kao što po rođenju ne umiju da čitaju ili broje.

Kao roditelj, vjerovatno ste upoznati sa izrazima kao što su “pismenost” i “računanje”. Školske table favorizuju pismenost i računanje, kao način da se djeca nauče da budu uspješna u svim aspektima budućeg života.

Ipak, da bi zaista uspjeli u životu, ljudi moraju da posjeduju i mentalno i tjelesno zdravlje.

Baš kao što se uče čitanju i matematici, djeci se mora pružiti podrška i pomoć u razvoju fizičke pismenosti. Kao što nikada ne bismo djetetu dali knjigu i od njega tražili da je pročita prije nego što smo ga naučili kako da izgovara glasove i razlikuje slova, na isti način treba razmišljati i kada je riječ o razvijanju fizičke pismenosti.  

Što tačno podrazumijeva Fizička pismenost?

Jedna od definicija fizičke pismenosti je da djeca (ili odrasli) koji su fizički pismeni mogu da se kreću i učestvuju sa samopouzdanjem u čitavom nizu fizičkih aktvnosti koje pospješuju cjelovit razvoj pojedinca.   

Fizička pismenost ne podrazumijeva biti odličan u samo jednom, određenom sportu, ili nekoj aktivnosti. Ona podrazumijeva sposobnost svakog djeteta da učestvuje u širokom opsegu različitih disciplina ili u različitim sportovima, kao što su trčanje, plivanje, trambolina, klizanje na ledu, savladavanje prepreka na otvorenim terenima, kao i sve druge vrste sportova.   

Djeca koja su fizički opismenjena su u stanju da maksimalno iskoriste zabavu i aktivnosti, bez obzira na okruženje, godišnje doba ili teren za igru (bez obzira da li se radi o zemljii, vazduhu, ledu, vodi ili snijegu).

Fizička pismenost u školama: multidisciplinarna primjena

Pored toga što je dobra za opšte zdravstveno stanje, Fizička pismenost ima mnogo  drugih prednosti.

Istraživanja pokazuju da se mnogi mladi kod kojih je fizička pismenost nedovoljno razvijena povlače iz fizičkih aktivnosti i sporta. Pored toga, oni obično nijesu u stanju da naprave pozitivan izbor kada je u pitanju njihovo zdravlje i slobodno vrijeme najčešće provode u aktivnostima koje ne zahtijevaju fiziči napor i samim tim, nemaju pozitivan učinak po zdravlje.

Zbog svega navedenog, fizička pismenost mora da se razvija na multi-disciplinarnoj osnovi u školama, s obzirom na njenu široku primjenu u učenju. Neophodno je da se fizičkoj pismenosti da isti značaj koji se daje čitanju i pisanju, odnosno računanju. Na ovaj način bi se oformila nova, treća kategorija multi-disciplinarne sposobnosti.

Odmori od učenja su jednostavan i popularan način da se fizička pismenost integriše u rad u učionici. Kratke fizičke aktivnosti  koje bi nastavnici uklopili u redovan školski raspored pružile bi djeci priliku da se oslobode viška nagomilane energije. Slobodno kretanje u prostoru učionice omogućava da djeca održe viši nivo pokretljivosti i pažnje, što pozitivno utiče na njihovu sposobnost da se usredsrijede na trenutni proces učenja u kome učestvuju.  

Uključivanjem jednostavnih fizičkih aktivnosti i vježbi kod djece se, takođe, jačaju vještine čitanja i računanja. Kada dijete čita instrukcije na oglasnoj tabli za fizičko ili posterima na kojima su prikazane vježbe, time vježba vještinu čitanja. Kada broji ponavljanja u nekoj vježbi, dijete time vježba brojanje u situaciji iz realnog života. U situacijama kada vježbe donese kući i pokuša da roditeljima objasni kako se te vježbe rade, ono time razvija sposobnost komuniciranja.

Davanje značaja fizičkoj pismenosti

Na žalost, već nekoliko godina smo svjedoci opadanja broja djece koja se bave nekim sportom. Iako ne može biti sumnje da je ovakav trend uzrokovan većim brojem razloga, ključni faktor koji na ovo utiče jeste nedovoljno pridavanje važnosti  fizičkoj pismenosti.

Zbog čega fizička pismenost ne predstavlja sastavni dio svih dječjih programa? Jedan od razloga je i pomanjkanje poznavanja prirode veze između fizičke aktivnosti i razvoja mozga.

Kao roditelji, treba da insistiramo da našoj djeci budu na raspolaganju mogućnosti – kako institucionalne, tako i one druge – da razviju svoju fizičku pismenost. Na isti način na koji se prihvata da su pismenost i računanje vitalne komponente obrazovanja koje djecu pripremaju za budući uspjeh, mora se postarati da fizička pismenost bude sastavni dio svakodnevnog učenja. 

Iz ovih razloga neophodno je biti uporan kako bi se osiguralo da djeca i mladi prate smjernice ljekara koji su dali preporuku za fizičke aktivnosti: najmanje jedan sat fizičke aktivnosti dnevno za djecu i mlade, i najmanje 2,5 sata fizičke aktivnosti za odrasle u toku jedne sedmice. Ovo je od presudne  važnosti  za očuvanje zdravlja, uz smanjenje rizika od dobijanja jedne ili više od 25 hroničnih oboljenja, uključujući bolesti srca, moždani udar, dijabetes i osteoporozu. 

Roditelji bi trebalo da rade sa svojom djecom kako bi osigurali da ona steknu neophodnu fizičku pismenost. Takođe bi trebalo da se postaraju da im usade znanje i vještine koje su im potrebne, koje će im uliti samopouzdanje da fizičku pismenost upražnjavaju čitavog života.

Nemojmo zaboraviti da fizička pismenost ne prestaje onog trenutka kada dijete završi školu – sa razvojem i poboljšanjem fizičke pismenosti se mora nastaviti i kasnije. Fizički razvoj pojedinca traje čitav životni vijek!

 

Izvor: http://www.cbc.ca/parents/learning/view/what-is-physical-literacy-and-why-does-it-matter