You are here

"Ušata planina" Djeda Mraza

Postoje mnoge priče i legende o tome ko je ustvari i odakle je Djeda Mraz. Svaka nordijska zemlja tvrdi da je Djeda Mraz njihov: Norvežani su uvjereni da on „živi“ u mjestu Drobak. U Danskoj se govori živi na Grenlandu (u blizini ostrva Umanaka). U Rusiji kažu da mu je dom u mjestu Veliki Ustjug. Kanadska Pošta, pak, tvrdi da se adresa Djeda Mraza nalazi unutar teritorije koja je njena nadležnost, sa kućom čiji je poštanski kod -{H0H 0H0}-.

 

Amerikanci su otišli najdalje pa su jednom svom gradu na Aljasci dali ime Nort Pol čime su potvrdili „znanu“ činjenicu da Djeda Mraz živi na Sjevernom polu. Tako je i ovaj grad postao turistička atrakcija poznata kao „Djeda Mrazova kuća“. Pošta SAD-a koristi poštanski broj ovog grada 99705 kao svoj promotivni poštanski broj za Deda Mraza.

Međutim, globalno najprihvaćenija je teorija da on živi u Laponiji, pokrajini na sjeveru Finske.

U pitanju je dobro poznato Djeda Mrazovo selo (zabavni park) u blizini grada Rovaniemi, glavnog grada provincije Laponije (Lapland). Djeda Mrazovo selo je smješteno na samoj polarnoj granici (na rubu Arktičkog kruga) a Finci ga zovu "Vrata Laponije". Polarna noć tamo traje gotovo mjesec dana, od sredine decembra do početka januara, dok ljeti sunce ne zalazi od sredine juna do početka jula.

Minimum 200 dana u toku godine Djeda Mraz može da gleda fenomen spektra nebeske svjetlosti koja treperi u snopovima zelenih, plavih, purpurnih, grimiznih, crvenih i ljubičastih nijansi. U davna vremena se vjerovalo, a danas govori legenda, da ovu svjetlost prave lisice koje svojim repovima udaraju po snijegu i tako prave varnice.

Osim svjetlosti i atmosfere koju ona stvara, Selo Djeda Mraza je okružeo i mističnim gustim šumama, ledenom rijekom i čuvenom „Ušatom planinom“ Korvatunturi koja svojim izgledom podsjeća na vrh glave sa dva ogromna uva pomoću kojih, prema nekoj od tamošnjih legendi, Djeda Mraz može da čuje želje djece iz cijelog svijeta.

Ovdje, u špiljama i pećinama Laponije, duboko pod zemljom se, prema legendama, nalaze i radionice u kojima Djeda Mrazovi pomoćnici: patuljci i vilenjaci, tokom cijele godine prave igračke koje će Djeda Mraz podijeliti uoči Nove godine ili Božića, kako gdje.

U Selu Djeda Mraza i njegovoj okolini irvasi i haskiji vuku sanke Djeda Mraza a posjetioci uživaju u gotovo nestvarnim prizorima.

Naročita atrakcija je, kada se nađete u Djeda Mrazovom selu, odlazak na rub  arktičkog kruga tj. prelazak „polarne granice“ jer, kažu „tada prelazite s kraja svijeta na njegov početak“.

Izvor: http://www.pismodedamraza.rs/price-bajke-i-legende/