You are here

Često postavljana pitanja (ČPP)

Kako se kupuje u EciPec prodavnici?

 

Što znači  BPA free?

BPA ili Bisfenol-A je sastojak plastike koje zbog svojih specifičnih svojstava ima izuzetno veliku primjenu, naročito u industriji hrane.

2010. godine pojavile su se informacije, zasnovane na istraživanjima američke Uprave za hranu i ljekove, da upotreba ovog materijala kod proizvoda koji se koriste za ishranu djece može imati niz negativnih posljedica po njihovo zdravlje – pojava astme u najranijem životnom dobu, dok se kasnije mogu pojaviti hiperaktivnost, disleksija, poremećaji pažnje, problem u funkcionisanju štitne žlijezde, a u najgorem slučaju, i kancerogena oboljenja.

Zbog svega navedenog, u Januaru 2011. godine, Bisfenol-A je stavljen na listu zabranjenih supstanci za proizvodnju proizvoda koji su namenjeni bebama i djeci mlađoj od 3 godine. Od 2013. pojavile su se studije koje ublažavaju izvještaje prethodnih istraživanja i u kojima se kaže da veza između prisustva BPA i navedenih poremećaja nije sa sigurnošću potvrđena, ali je većina zemalja zadržala Zakone kojima se zabranjuje proizvodnja, uvoz ili korišćenje proizvoda za bebe u čijem sastavu se nalazi Bisfenol-A.

Preporuka roditeljima je da prije kupovine bilo kog proizvoda za bebe provjere da li na pakovanju stoji oznaka BPA free što znači da je proizvod napravljen od materijala koji ne sadrže Bisfenol-A, ili oznaka 3 ili 7 što ukazuje na moguće prisustvo Bisfenola-A.

 

Koji proizvodi mogu sadržati BPA?

Bisfenol-A je izuzetno rasprostranjena komponenta koja ulazi u sastav najrazličitijih proizvoda – PC računara, CD-ova, sportske opreme, plastičnih escajga, kod većine metalnih poklopaca flaša za piće ili tegli, njime se oblažu konzerve za hranu, nalazi se u sastavu plastičnih flaša…

Ukoliko se na proizvodu nalazi oznaka 3 ili 7, velika je vjerovatnoća da on sadrži BPA.

Preporuka roditeljima je da prije kupovine bilo kog proizvoda za bebe provjere da li na pakovanju stoji oznaka BPA free što znači da je proizvod napravljen od materijala koji ne sadrže Bisfenol-A.

 

Da li su staklene flašice BPA free?

Staklo je prirodan materijal i u njegov sastav ne ulazi  Bisfenol-A tako da kod staklenih flašica nema bojazni od ove opasne supstance.

Staklene flašice su BPA free.

 

Što je to “hladna sterilizacija”?

Hladna sterilizacija predstavlja proces sterilizacije sredstvima u obliku tablete ili tečnosti koje se mogu kupiti u svim apotekama i bolje opremljenim radnjma bebi opreme. Ovaj način koristi se za sterilizaciju artikala koji se ne smiju otkuvavati, npr, različitih vrsta glodalica. 

Sva sredstva za hladnu sterilizaciju sadrže uputstva kojih se treba strogo pridržavati.

 

Da li pribor za jelo smije da se pere u mašini za sudove?

U najvećem broju slučajeva da, ali je uvijek potrebno pratiti instrukcije proizvođača koje su naglašene na pakovanju proizvoda. Najvjerovatnije je da je proizvod pogodan za pranje u mašini za sudove ali na najvišoj polici.

Neki od proizvoda koji se mogu bezbjedno prati u mašini za pranje sudova su Elfi Set kašičica 2/1, sve Elfi činije, Apple Set za jelo sa vakuumom…

 

Što su to kognitivne sposobnosti?

Kognitivne sposobnosti predstavljaju sposobnosti i mogućnosti osobe da uviđa, istražuje, analizira, zaključuje i rješava probleme koji je okružuju.

Prvenstveno se odnosi na sposobnost da se shvati uzročno-posljedična veza između određenih događaja, kao i slijed njihovih dešavanja. Druga karakteristika kognitivnih sposobnosti ili kognitivne inteligencije je da se određeni događaji ili ideje shvate kao modeli ili obrasci ponašanja. Na kraju, i ono najvažnije, je da se ti modeli ili teorije po kojima se neke stvari uvijek javljaju zajedno, primijene na konkretan problem u cilju njegovog rješavanja.

Kako su prve godine života najvažnije za razvoj intelektualnih sposobnosti deteta, veoma je važno omogućiti im stimulativno okruženje kako bi se njihov potencijal što bolje razvio.

 

Što je razvoj empatije?

Empatija se definiše kao sposobnost lica da uvidi i razumije osjećanja drugih. Empatija je odgovor na pitanje – Kako bi nam bilo u tuđoj koži?

Empatija predstavlja sposobnost doživljavanja osjećanja i doživljaja druge osobe „kao da“ su naši sopstveni. U osnovi razvoja empatije stoji spremnost i sposobnost da „uđemo u svijet druge osobe“ i tako razumijemo njene probleme i postupke, ali i da prenesemo naše razumijevanje toj osobi.

 

Kako da odaberem igračku prema uzrastu djeteta?

Svako dijete je individua za sebe, ima različita interesovanja i sosptveni tempo razvoja, tako da se na ovo pitanje ne može dati potpuno precizan odgovor.

Veoma je važno odabrati igračku koja je primjerena uzrastu djeteta, pratiti njegov razvoj, kako reaguje na koju igračku, što voli a što ne i imajte razumijevanja. Ukoliko djetetu date igračku koja je komplikovana za njega nemojte se iznenaditi ako je vrlo brzo ostavi sa strane. Neće mu biti interesantna jer neće znati što sa njom da radi, a što je još lošije – biće frustrirano i ljuto na sebe jer neće moći da riješi zadatak koji ste mu postavili.

U okviru opisa svake igračke naveden je preporučen uzrast a preporuke su dali vaspitači i pedagozi na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva u radu sa djecom.

 

Šta je NTC?

NTC sistem učenja (skraćenica Nikola Tesla Centar) je specijalizovani program koji je nastao sa ciljem poboljašanja intelektualnih sposobnosti i funkcionalnog znanja djece.

Funkcionalno znanje je sposobnost primjenjivanja prethodno stečenog znanja u rješavanju problema.

Autor programa je dr Ranko Rajovic, saradnik Unicefa za ranu edukaciju i dugogodišnji član Komiteta svjetske Mense za darovitu djecu.

NTC program se sastoji iz više faza i obuhvata jednostavne fizičke i mentalne vježbe koje utiču na razvoj biološkog potencijala djece.

U okviru druge faze programa primjenjuju se posebni rekviziti sa simbolima apstraktnih simbola (zastavama) koji su najbolji način da se djeca kroz igru uvedu u složenije misaone procese.

U saradnji sa dr Rajovićem, nastale su Pino-NTC igračke od drveta koje pojednostavljuju primjenu programa i prelazak na viši nivo. 

Pino-NTC igračke pogledajte na sledecem linku , a više o  programu možete pročitati u NTC brošuri, na sajtu www.ntcucenje.com, knjizi IQ deteta – briga roditelja, kao i ostalim NTC izdanjima.

 

Gdje mogu da kupim Pino igračke?

Pino igračke možete kupiti u mnogim knjižarama, prodavnicama igračaka, apotekama, hipermarketima i bebi radnjama širom Crne Gore.

Na stranici Gdje kupiti možete naći prodajno mjesto koje je Vama najbliže. Ne možemo garantovati da svaki od naših saradnika uvijek ima cjelokupan asortiman, zbog toga je najbolje telefonskim putem provjeriti dostupnost artikla koji Vas interesuje.

Možete nam poslati upit na info@eci-pec.me i reći nam iz kog ste grada a mi ćemo Vas uputiti na najbližeg saradnika, ili nas pozovite na 041/233-709 kako biste dobili informaciju o najbližem prodajnom mjestu.