You are here

10 loših navika kojih se roditelji moraju hitno osloboditi

Previše ste na mobilnom, sve snimate, odgovarate na svaku notifikaciju sa socijalnih mreža, a djeci ne govorite da ih volite? 

Priznajte, radite sve ove stvari i to je čak ok! Ali, možda je došlo vrijeme da malo promijenite navike iz tri razloga: zadržavanja vašeg zdravog razuma, boljeg odnosa sa svojom djecom i jednostavno, jer je život prekratak. Pročitajte 10 loših navika kojih bi se trebali osloboditi.

Osuđivanje drugih roditelja

Ovo je teško, jer svi svakodnevno viđamo roditelje koji urlaju na svoju djecu, brzu hranu koriste kao svakodnevni obrok, a djeca im idu na spavanje blizu ponoći. Istina, svi ti roditelji mogli su da naprave bolji izbor u svom životu, ali koncetrisanjem na njih samo trošite svoju energiju i gubite vrijeme. Jednostavno, brinite se za sebe i posvetite se tome da unaprijedite svoje roditeljstvo. I ne zaboravite da sebi odate priznanje svaki put kada budete dobri u svome poslu.

Negativan govor o sebi

Govorite li nekada o sebi na ne baš laskav način? Na primjer – u ovome izgledam debelo, ovo mi baš ne stoji, baš sam glupa… Svi imamo takvih trenutaka, ali trebate razmisliti dvaput o negativnom govoru, pogotovo ako je vaše dijete u blizini i može da čuje što pričate. Naša djeca se ugledaju u nas, mi smo im oslonac i sigurnost. Pa ako dijete uvidi da roditelj ne cijeni samog sebe, to nije sjajna opcija. Prema tome, budite ljubazni prema sebi!

Distrakcije

Kada ste zadnji put proveli vikend bez mobilnog telefona ili tableta? Vidite li ljude u kafeu ili restoranu – svako lupka po svom telefonu i uopšte ne pričaju međusobno? Danas svi želimo da budemo povezani cijelo vrijeme i to je na neki način u redu jer smo zaposleniji nego ikad, ali stalna uključenost ugrožava i narušava naše druge društvene veze. Uvedite novo pravilo: ako ne možete da sklonite mobilni telefon na cijeli vikend, donesite odluku da ga upalite tek nakon 19 sati. Razgovarajte sa svojom djecom, igrajte neke igre poput čovječe ne ljuti se ili karte. Bilo što što ne uključuje tehnologiju.

Ogovaranje pred djecom

Sigurno će vam se dogoditi situacija da ćete zbog nečega poželjeti da “izogovarate” osobu koju vaše dijete voli – možda učiteljicu, nekog rođaka, baku… pokušajte da se suzdržite i napravite to daleko od dječjih ušiju. Djeca stvarno ne moraju da slušaju loše stvari o ljudima o kojima oni imaju dobro mišljenje, jer će samo biti zbunjeni. Tračeve zadržite između odraslih osoba, a djeca neka “zadrže” svoje idole.

Pokušavate sve da kontrolišete

"Ne želim svoju djecu nikada da vidim žalosnu, povrijeđenu ili razočaranu". Sve je to dio života i pokušaj da to spriječite, kontrolišete i uvijek popravite jednostavno smanjuje njihovu mogućnost vježbanja i nošenja s životnim problemima. Takođe, što više želite da nešto i nekoga kontrolišete, lako je moguće da ćete kao rezultat dobiti buntovnika koji će da radi isključivo protiv vas. Dajte djeci prostora i dozvolite im da naprave greške i, naravno, uče na njima.

Sve snimate

Svi mi volimo da slikamo i obilježimo važne trenutke u životima naše djece, no ponekad jednostavno manje fotografišite jer to može da bude vrlo naporno. Osim toga, skrivajući se stalno iza kamere i vrebajući trenutke koje treba sačuvati, propuštate mogućnost da ih proživite. Ako sve snimate, onda na neki način, kao da uopše niste ni morali otići iz kuće nego sve pogledati na youtube-u. Dakle, ponekad odložite mobilni, foto aparat ili kameru i jednostavno živite događaje svojeg djeteta, jer za uspomene će uvijek biti vremena.

Govorite “da” svemu i svima

Lijepo je svojoj djeci kupiti sladoled kada ga traže, pa čokoladu, slikovnicu, igračku. sve to njih veoma raduje, a i vi ste srećni jer razmišljate na način da su vaša djeca zaslužila da imaju te sitnice. Ali, pripazite malo s tim, da ne bi postalo svakodnevna pojava, a vi završite s razmaženom djecom koja ne mogu podnijeti negativan odgovor i odbijanje njihovih želja. Postavite limite i odlučite koja ćete im zadovoljstva  i stvari priuštiti, a gdje ćete ipak podvući crtu.

Previše ste opušteni

Ako ne volite vožnju na velikoj vrtešci u luna parku, vjerovatno nećete na nju voditi niti dijete. Možda niste ljubitelj sarme? Postoji mogućnost da ni vaše dijete neće biti. Ali, ponekad nije dobro biti toliko opušten, da počnete da izbjegavate situacije koje vam ne odgovaraju i samim tim donosite odluke za drugu osobu pokraj sebe. Donesite odluku da ćete s djetetom da isprobavate nove stvari i možda čak i pomičete granice. Pustite djecu da sama istraže svijet i donesu svoje sopstvene odluke. Možda ćete i vi usput promijeniti neka razmišljanja.

Glumljenje da provodite kvalitetno vrijeme s djetetom

Odlučili ste se za filmsku veče, ispekli ste kokice, pustili film ili crtani… ali vi usput malo kuckate po mobilnom, provjeravate što je novo na Facebooku.. Možda je i pravo vrijeme da napravite jedan "selfi" sa svojim djetetom i stavite ga na Instagram da svi vide kako se vi lijepo provodite? Zvuči poznato? Međutim, iako mi mislimo da smo ukrali samo par minuta i da u stvari uživamo sa svojim djetetom jer sjedimo pored njega, djeca osjete da im se nismo posvetili u potpunosti. A ono što stoji na društvenim mrežama ionako može da pričeka bolji trenutak, zato posvetite djetetu nepodijeljenu pažnju.

Ne govorenje djeci “volim te” 

Znati da si voljen je tako dragocjen poklon i te tri male riječi je veoma jednostavno izgovoriti. Ako ih niste često slušali dok ste bili mali, teško da ćete ih vi govoriti svojoj djeci, ali pokušajte. Govorite svojoj djeci da ih volite svaki dan, dajte im da to čuju. Ovo važi i za odraslu djecu – nikada nije kasno za “uvođenje ljubavi” u vaš odnos.

 

Izvor: http://www.djecjaposla.com/