You are here

15 prednosti drvenih edukativnih igračaka

Razne savremene igračke mogu igrati važnu ulogu u obrazovanju vašeg djeteta, međutim, može se desiti da potrošite mnogo novca za malo obrazovne vrijednosti. Drvene igračke, nasuprot tome, često imaju mnogo više da ponude djeci od najnovijih modernih obrazovnih igračaka. Ovdje navodimo 15 prednosti drvenih igračaka.

1. Drvene igračke su za sva vremena

Drvene igračke su u trendu same po sebi. U stvari, one su bile u trendu decenijama, ako ne i vjekovima. Vaši baba i djed a i njihovi roditelji su se koristili drvenim igračkama u učenju kada su bili mladi, i vaši unuci i praunuci se takođe mogu obrazovati uz pomoć drvenih igračaka. Iako postoji mnogo "kul" novih obrazovnih proizvoda, ponekad se treba držati provjerenog. Čak i ako proizvođači promijene boju ili dizajn svojih drvenih igračaka, one i dalje imaju isti klasičan osjećaj i nude iste obrazovne pogodnosti u kojima su djeca uživala generacijama .

2. Drvene igračke su trajne

Budimo iskreni - djeca su gruba sa svojim igračkama i drugim nastavnih materijalima. Vjerovatno imate više djelova po kući nego cijelih igračaka. Ne samo da da u drvenim igračkama uživaju generacije, već iste drvene igračke često traju kroz generacije. 

3. Drvene igračke rastu sa vašim djetetom

Kada ulažete u drvene edukativne igračke, ulažete u nešto što je izdržljivo i dovoljno svestrano da raste sa vašim djetetom. Mala djeca i djeca predškolskog uzrasta mogu da se uključe u jednostavne maštovite igre i osnovne manipulacije sa drvenim igračkama, ali starija djeca mogu početi da ih upotrebljavaju u složenijim maštovitim scenarijima, a mogu biti uvod u priču o geometriji i fizici ili za rješavanje problema. Kako vještine vašeg djeteta i mentalne sposobnosti rastu, upotrebna vrijednost drvenih igračaka takođe raste. Mnoge igračke imaju odrednicu uzrasta kojem su namijenjene. Drvene igračke, međutim, svakom uzrastu pružaju razne mogućnosti.  

4. Drvene igračke podstiču maštu

Drvene igračke daju djeci mogućnost da preuzmu kontrolu. Iako neke drvene igračke dolaze u obliku vozila, hrane ili predmeta za domaćinstvo, one i dalje podstiču djecu da koriste svoju maštu da ih uključe u učenje i igru. Druge drvene edukativne igračke dolaze u osnovnim oblicima, kao što su štapići, blokovi, lukovi, trouglovi, i krugovi. Ovi osnovni oblici dozvoljavaju djeci da istraže njihovu upotrebu i dođu do kreativnih načina da ih koriste u različitim oblastima. Na primjer, djeca mogu da eksperimentišu sa fizikom izgradnjom različitih struktura sa drvenim igračkama ili uče o geometriji stvaranjem svoje geometrijske šare od osnovnih oblika. Budući da većina drvenih igračaka ne dolazi sa unaprijed osmišljenom namjenom, one podstiču djecu da sve više razvijaju svoju maštu.

5. Drvene igračke uključuju vještine iz stvarnog života

Kad se djeca uključe u maštovite igre, dobar dio se oslanja na stvarne scenarije. Na primjer, djeca mogu imati drvene igračake u obliku hrane i kućnih predmeta koji će se koristiti u igri "kuće" ili "prodavnice". Crveni krugovi mogu postati jagode a plavi krugovi mogu postati borovnice kad prave drvenu voćnu salatu. Drveni štapići mogu postati novac kojim se kupuju drugi drveni oblici.

6. Drvene igračke manje skreću pažnju

Kada se deca igraju sa drvenim igračkama, sama im daju sve glasove, alarme i druge zvučne efekte, umjesto da slušaju zvukove koje igračka proizvodi. Ovo omogućava djeci da imaju kontrolu nad onim što oni rade sa igračkama i da imaju bolju koncentraciju dok misle o različitim scenarijima ili rješavaju probleme. Dok neka djeca zaista uživaju u igračkama sa raznim zvučnim efektima, ovi zvuci mogu prekinuti proces razmišljanja djeteta ili ograničiti njegovu maštu sužavajući način upotrebe igračke.

7. Drvene igračke ohrabruju interakciju

Kada djeca koriste svoju maštu i "igraju" scenarije iz stvarnog života, često vole da uključe druge u svoju igru. Interakcijom sa svojim djetetom dok se igra sa drvenim igračkama možete pomoći izgradnji njegovih spoznaja i dati pozitivnu podršku njegovom donošenju odluka.

8. Drvene igračke razvijaju vještinu rasuđivanja

Djeca razvijaju svoje veštine rezonovanja učeći sa drvenim igračkama. Na primjer, djeca mogu da naprave model kako bi im pomogao da odgovore na neko naučno pitanje ili da smisle kako da naprave novi oblik pomoću drvenih oblika u Tangram stilu. Manipulišući različitim oblicima i veličinama drvenih igračaka, oni grade vještinu rasuđivanja. Takođe i organizovanjem svojih drvenih igračaka u različite kategorije - mogu odlučiti da ih organizuju po veličini, obliku, ili čak po boji.

9. Drvene igračke - podrška za rješavanje problema

Drvene igračke imaju sposobnost da podrže rešavanja problema. Na bazičnom nivou, djeca mogu da koriste drvene igračke da pomognu u vizuelnom predstavljanju sabiranja i oduzimanja. One takođe mogu da se koriste za kreiranje logičkih zagonetki za djecu, da se od njih izgradi kula koja će izdržati različite sile koje djeluju na njih ili da se naprave modeli koji predstavljaju različite napredne matematičke i naučne probleme. Zato što drvene igračke dolaze u više opštih oblika i veličina, djeca će morati da smisle kako da ih uklope određene scenarije, umjesto da imaju već napravljene djelove koji se uklapaju u neki set na ranije određen način. 

10. Drvene igračke poboljšavaju koordinaciju oko-ruka

Zbog svojih jednostavnih oblika, drvene igračke takođe pomažu  koordinaciju oko-ruka. Aktivnosti kao što su izgradnja kule od drvenih blokova, pažljivo postavljanje komada tako da se kula ne prevrne, ili provlačenje niti kroz niz drvenih perli, zahtijevaju od djeteta da obrate pažnju na rastojanje i postavljanje. Djeca takođe mogu da koriste drvene igračke da počnu da predstavljaju pojmove kao što su iznad, ispod, pored, gore, dolje. Kada riješe zagonetke ili kreiraju obrasce koristeći drvene igračke oni u isto vrijeme počinju da vizuelno sagledavaju kako se stvari uklapaju, što takođe poboljšava njihovu koordinaciju oko-ruka.

11. Drvene igračke poboljšavaju sposobnosti fine motorike

Dok djeca manipulišu drvenim igračkama, oni grade fine motoričke vještine. Drvene igračke dolaze u različitim oblicima i veličinama. Umjesto da budu oblikovane da odgovaraju ruci malog djeteta, one ponekad mogu biti zamorne i neugodne za djecu za rukovanje. Dok "nezgrapan" i "neobičan" ne izgledaju kao idealne osobine igračke, dizajn drvene igračke zahtijeva da djeca rade na različitim načinima upotrebe i manipulacije igračkom da bi postigli ono što im je potrebno. Bebe i mala djeca mogu da rade na osnovnim vještinama koje grade sa većim drvenim blokovima i igračkama, a predškolci i starija djeca mogu da koriste drvene oblike, perle i štapiće da se fokusiraju na finije pokrete, hvatove, izvijanje zgloba i druge ključne fine motoričke vještine.

12. Drvene igračke razvijaju taktilnu percepciju

Za razliku od igračke napravljene od lake plastike, mnoge drvene igračke imaju pomalo težine, tako da kada djeca interaguju sa igračkama, svjesniji su što rade. Ova težina može biti posebno korisna za decu sa zastojem u razvoju njihovih finih motoričkih sposobnosti, ili onih sa senzornim smetnjama, jer će im teže igračke pomoći da osjećaju svoje pokrete, dok rade na razvijaju svojih vještina. Taktilni aspekt drvene igračke takođe znači da djeca moraju da troše više energije dok igraju i uče. Na primjer, točkovi na drvenom autiću ne mogu da se kreću glatko kao na plastičnom ili metalnom, zahtijevajući od djeteta da upotrijebi više snage da ga pomjeri.

13. Drvene igračke su bezbjedne

Kad se djeca igraju sa drvenim igračkama, ne morate da brinete toliko o njihovoj bezbjednosti, jer su drvene igračke dizajnirane da budu bezbjedne. Većina drvenih igračaka neće se lako slomiti, što znači da djeca neće biti izložena oštrim ivicama ili komadićima koji su odlomljeni sa igračke. Takođe su generalno netoksične i napravljene od prirodnih materijala.

14. Drvene igračke su tihe

Ne samo da drvene igračke ne zagađuju vaš dom hemikalijama, neće ga zagađivati ni sa puno buke. Dok ovaj nedostatak buke čuva djecu od ometanja, on takođe pruža roditeljima tišinu, tako često potrebnu u toku dana. Djeca ne mogu slučajno ostaviti drvenu igračku da svira ili da ponavlja iritirajuće zvukove iznova i iznova. Umjesto toga, možete se fokusirati na zvuk glasa i smijeha vaše djece dok uče i prave interakciju sa svojim drvenim igračkama. Kada vaša djeca idu na spavanje, i igračke mirno spavaju.

15. Drvene igračke su lijepe

Bilo da imate prostor posvećen edukaciji kod kuće ili jednostavno priključite edukativne igračke ostalim igračkama vašeg djeteta, želite da prostor izgleda lijepo. Drvene igračke dolaze sa svojom sopstvenom estetikom. One svijetlih boja mogu dodati malo pozitivne energije procesu učenja, čak i ako samo stoje na polici. One u boji drveta mogu da pomognu da soba izgleda lijepo bez skretanja pažnje djeci, što god da rade. Ako igračke samo stoje negdje unutar životnog prostora, one imaju svojstvo da se uklope u postojeći dekor. Ovo vam omogućava da ih ostavite na vidljivom mjestu i dozvolite djeci da ih koriste kad god je to potrebno, a ne da ih krijete kada imate goste.

Drvena igračka može ponekad koštati više od mnogih najnovijih obrazovnih igračaka, ali ona ima nevjerovatnu vrijednost. Umjesto da ima određenu svrhu i ograničenu upotrebu, drvena igračka ima potencijal da traje godinama. Djeca će, rastući, naći različite načine za korišćenje drvenih igračaka, razvijajući svoju maštu, vježbajući rješavanje problema, i razvijajući fine motoričke sposobnosti. Drvene igračke su vanvremenske igračke koje omogućavaju djeci da uče i rastu svaki put kada ih izvuku da se igraju i njihova ljepota i sigurnost znači da ih se može ostaviti na vidnom mjestu, radije nego da negdje daleko od očiju skupljaju prašinu.

izvor: https://www.spielgaben.com/15-benefits-of-wooden-educational-toys-for-ho...