You are here

“Dvojezični mozak” bolje funkcioniše

Ukoliko od rođenja učite dva ili više jezika, imate predispozicije da donosite brže odluke, zahvaljujući već istreniranom mozgu.

Brojna istraživanja su pokazala da bilingvalni pojedinci brže donose odluke u kratkom vremenskom periodu i imaju razvijenije funkcije mozga. Uporedno istraživanje je obuhvatilo razliku između jednojezičnih i dvojezičnih pojedinaca, a rezultati govore u prilog drugima. Naime, ,,bilingvalni“ mozak posjeduje više sive mase u predjelu koji je odgovoran za upravljanje našim akcijama i odlukama.

Dvije grupe ispitanika (istog godišta i društvenog statusa) su bile testirane, a u isto vrijeme su stručnjaci mjerili aktivnost mozga naprednim tehnikama, kao i gustinu sive moždane mase.
Tada je otkrivena pozitivna korelacija izmeðu rješavanja kognitivnih konflikata i gustine sive moždane mase. Ovaj podatak je veoma značajan, jer dokazuje da dvojezičnost od samog rođenja pozitivno utiđe na razvoj mozga, koji se tokom razvoja usavršava za rješavanje kognitivnih zadataka, koji zahtijevaju brze i efikasne odluke.

Činjenica je da djecu treba podučavati stranim jezicima od najranijeg perioda života. Evo i nekoliko razloga koji govore u prilog ovoj tvrdnji:

  • Već sa tri dana života djeca drugačije reaguju na različite jezike
  • Dvojezična djeca brže uče od jednojezičnih (kao da im je mozak već istreniran)
  • Bolje se koncentrišu na bitne detalje, naročito u situacijama koje zahtijevaju spontane odluke
  • Ranije nauče da čitaju i lakše uče drugi jezik
  • Bolje razumiju da drugi mogu da imaju shvatanja koja se razlikuju od njihovih
  • U poznim godinama dvojezične osobe su manje sklone slabljenju kognitivnih funkcija u odnosu na jednojezične.

 

izvor: http://obrazovanje.omladina.net