You are here

Kako imati sređenu kuću kada u njoj žive i djeca?

Izdvojili smo najbolje savjete koji će vam pomoći da imate sređenu kuću i sa djecom a da ne osjetite nikakav poseban napor. Sve se svodi na to da sredite za sobom i naučite djecu da rade to isto. Na početku vam cio proces može izgledati teško ali ćete vidjeti kako vremenom postaje lakše jer postane navika. Pozitivna navika. Onda ćete se češće nalaziti u momentima u kojima imate vremena za knjigu, da umijesite neki kolač ili se poigrate sa djecom. Kada vam obaveze ne vise nad glavom možete više da uživate. 

Evo koja pravila treba da uvedete da biste u tome uspjeli:

Sve ima svoje mjesto

Da bi dijete vratilo bilo koju stvar na njeno mjesto ono mora da zna koje je to mjesto. Ovo znači da morate da pustite dijete da slaže stvari govoreći mu gdje što stoji kako bi ono zapamtilo gdje što ide. Što se igračaka tiče, one postaju sve sitnije kako djeca rastu i zato je i njima potrebno tačno određeno mjesto "boravka". Koristite kutije, korpe i sl. 

Ništa ne treba da je na podu

Ovo je jedno od najjednostavnijih pravila sređivaja. Ničemu nije mjesto na podu (osim namještaju naravno). Kada pošaljete djecu da srede svoju sobu dovoljno je samo to da im kažete – da sklone sve sa poda. Isto važi i za cijelu kuću. Cipele se ne ostavljaju na sred dnevne sobe i igračke koje su po podu mogu “iznenada” da nestanu.

Krevet se namješta svako jutro

Namješten krevet daje sobi svježinu. Izgleda kao da postoje veliki planovi za taj dan a ne da će svi da se vrate u krevet svakog momenta. I cijela soba je sređenija.

Bolje spriječiti

Niko ne obožava da sređuje i obavlja kućne poslove, ali ako jednostavno odmah uradite ono što treba, bez odlaganja, biće vam puno lakše. Ovo je dobar primjer djeci kako bi shvatila zašto ne treba odlagati obaveze i naći se u problemu kada se nagomilalo previše posla.

Cipele, jakne rančevi… 

Da li ste među onima koji konstantno ponavljaju djeci da “negdje” sklone sve ove stvari? Ako je tako, potrebno im je bolje mjesto. Budite svjesni činjenice da djeca jednostavno neće otvoriti ormar i okačiti jakne unutra, potreban im je čiviluk. Ranac je najbolje da ide na pod ispod jakne ili u korpu u hodniku. Za cipele odredite mali cipelarnik ili opet korpu.

Prihvatite pojam “dovoljno sređeno”

Počnite da dajete zadatke djeci u vezi čišćenja bez pretjeranog insistiranja da sve bude savršeno (inače će se dijete veoma brzo obeshrabriti i odustati od posla). Važno je da ih uvedete u poslove koji postoje po kući. Uostalom, kako god da očiste pomoći će vam. Lakše vam je da sredite polu čisto nego potpuno prljavo.

I elektronika mora da ima svoje mjesto

Djeca rastu i igračke postaju igrice i imaćete dosta elektronskih uređaja u kući. Što prije odredite tačno mjesto za punjenje svih elektronskih uređaja (iPod-ova, telefona, tableta i sl.) bolje ćete spriječiti gubljenje punjača i samih uređaja. 

“Ne spuštaj nego slaži”

Čak i ako spustite jedne novine na sto odjednom će se na njima naći još pet časopisa. Gomile stvari djeluju kao magnet. Ako je kuhinja nesređena, manje je vjerovatno da će dijete koje kroz nju prođe pokupiti za sobom. Kada u nekom ćošku postoji nered, standard opada. Da bi svima bilo lakše uvedite jednostavno pravilo “ne spuštaj nego slaži”.

Sređena kuhinja prije spavanja

Mali napor uveče uljepšava jutro i početak novog dana. Bićete mnogo bolje raspoloženi ako se probudite i uđete u sređenu kuhinju. Puna sudopera i razbacano suđe koje ugledate ujutru znatno kvari raspoloženje i visi kao neki teret nad pospanom glavom.

Provjerite povremeno koja su najnesređenija mjesta u kući 

U svakoj kući postoji komoda ili polica na koju spustite ključeve, a zatim i telefon, pa kaiš i naočare i različite ceduljice i sl. To je tako zgodno, ali i neugledno i dosadno za slaganje. Raskrčite ova mjesta i cijela prostorija, pa i kuća, će izgledati mnogo sređenije. Ako na komodu dodate ukras ili cvijeće to je odličan podsjetnik da tu ne ide ništa.

Papirologija

Najbolji način da papiri svakog člana porodice budu sređeni je da imaju svoje mjesto. Podijelite ih u par kutija po upotrebi, ako je papir potreban jer je za školu stavite ga u jednu kutiju, ako želite da ga sačuvate iz nekog drugog razloga (na primjer jer je previše sladak crtež) stavite ga u drugu kutiju. Naravno, svaki član porodice treba da ima posebno mjesto za svoje papire. Djeca će ovako znati gdje da “isprazne” ranac i neće juriti papire po kući. Još jedan važan korak je da se kutije dodatno prazne na određeno vrijeme, na primjer na polugodištu ili ako procijenite da je tako bolje samo na kraju školske godine.

 

 

 

 

 

Izvor: Najboljamamanasvetu

Izvori slika: www.yourmodernfamily.com, www.bhg.com, www.pinterest.com, thecsiproject.com, Upsilon Andromedae/flickr.com, 
Team Massachusetts/flickr.com, suzettesuzette/flickr.com.