You are here

Kako podsticati razvoj kreativnosti djece?

Kreativnost djece je spontana i ekspresivna, ona nema kao krajnji cilj stvaranje nekog određenog dijela, već je sama sebi cilj. Dječja mašta, radoznalost, spontanost i potreba za otkrivanjem svijeta su autentični i puni stvaralačke snage.

Nedostatak iskustva je prednost djece, jer djeca nisu opterećena već doživljenim, te su spremna i sklona da nesputano i istrajno eksperimetišu i istražuju svijet oko sebe.

Kreativnost djece se često idealizuje i smatra se da je dijete samo po sebi takvo i da je najbolje da odrasli ne intervenišu previše, što je pogrešno. Bez adekvatne podrške socijalne sredine, a na prvom mjestu porodice, dijete ne može da razvije sve svoje kreativne potencijale.

 

 

Ovdje se pred svakog roditelja postavlja dilema: kako podsticati razvoj kreativnosti svog djeteta? Prvi i najvažniji faktor potpore čini ljubav i pažnja odraslih, a zatim i obogaćena i stimulativna sredina. 

Obogaćenu sredinu čini i podrška roditelja i drugih odraslih osoba (baka, deka, vaspitača, učitelja...) i okruženje bogato materijalima za manipulaciju i gru. U skladu sa tim, dječje igračke imaju izuzetan značaj za razvoj dječje kreativnosti.

Izborom drvenih igračaka (a u skladu sa uzrastom djeteta), svom djetetu ćete ponuditi adekvatan materijal za manipulaciju i igru, i time omogućiti i podsticati razvoj njegove kreativnosti od najranijeg djetinjstva.