You are here

Kako uvjeriti izbirljivo dijete da proba novu hranu?

Izbirljiva djeca mogu da odbiju da isprobaju novu hranu iz nekoliko razloga. Ovi razlozi mogu uključivati način na koji hrana izgleda, miriše, kakvog je ukusa, ili kakav osjećaj izaziva u ustima. Bez obzira na razlog dijete je probirljivo oko hrane koju jede.
Dobra vijest je da imamo 5 trikova za uvjeravanje svog probirljivog djeteta da proba novu hranu.

1. Servirajte istu stvar ponovo, pripremljenu na drugačiji način.
Ako dijete ne voli barenu šargarepu, možda će voljeti sirovu, u obliku pirea, ili prosto drugačije izrezanu: na rebraste kolutiće ili cvjetiće. Pripremite novu hranu na različite načine prije nego što izgubite nadu da će je vaš probirljivac ikad probati.

2. Ponudite novu hranu iznova više puta.
To može da potraje i do 7 puta ili više, prije nego što će dijete zapravo pokazati želju da proba novu hranu koju ste pripremili za njega. Nudeći novu hranu iznova i iznova vaše dijete će se postepeno privići i bolje "upoznati" sa njom. Nakon toga, veće su šanse da će dijete zaista probati ovu hranu da vidi da li mu se dopada.

3. Učinite novu hranu zabavnom.
Vašem djetetu sendvič u lepinji može izgledati ogroman, i krajnje sumnjiv u pogledu sadržaja, ali ako ga isiječete na male komade i dozvolite djetetu da koristi čačkalicu da pokupi različite djelove, (koji uzgred imaju i neke djeliće u boji, ako ste sendviču dodali paradajz ili zelenu salatu), to već podsjeća na zabavu i olakšava degustaciju. Podsticanje mlađe djece da probaju nešto novo "jer je na to došao red" (npr. red je na mrkvicu, pa sad na grašak... itd) takođe je jedan od načina, kao i kreativnost u slaganju hrane po tanjiru (u obliku lica, sunca, drveta i sl.)

4. Koristite priloge i začine.
Izvucite majonez, kečap, senf i druge razne priloge začine i dozvolite djetetu da umoči novu hranu u njih. U mnogo slučajeva borba oko hrane je u stvari želja vašeg djeteta da na neki način drži stvari pod kontrolom. Ako mu pružimo mogućnost da samo izabere prilog, manje je vjerovatno da će podići buku oko nove hrane.

5. Primjer i dijeljenje.
Dobar način da uvjerite svoje dijete da je ta nova hrana ukusna je i taj da je stavite najprije u svoj tanjir, i da je sami probate pred djetetom, nudeći i njemu da proba. Ako je nešto dovoljno dobro za mamu i tatu, to je često dovoljno dobro i za našeg malog probirljivca.
Iako je uvođenje nove hrane probirljivom djetetu često frustrirajuće, ne mora da bude uvijek tako. Manje priče oko probanja novih namirnica a više kreativnosti, može značajno uvećati izglede da cijela stvar prođe bez puno buke.

 

izvor: http://www.momtastic.com/parenting/101892-5-tricks-to-getting-your-picky...