You are here

MALI ZNACI PAŽNJE KOJI IMAJU VELIKI UTICAJ NA DIJETE

Život čine sitnice. I to one koje često prođu neopaženo. Pročitajte što svakodnevno možete da učinite za svoje dijete a na čemu će vam ono uvijek biti zahvalno.

1. Pitajte ih za mišljenje

Bilo da ih pitate koje cvijeće treba zasaditi u bašti ili na terasi u proljeće ili koju odluku vi kao porodica treba da donesete vezano za neki događaj, dijete će osjećati da ga cijenite i poštujete njegovo mišljenje. I, što je takođe važno, to ga uči da diskutuje i donosi odluke zajedno sa vama.

 

2. Dozvolite im da se staraju o sebi
Pustite ih da slože svoju odjeću, da sami jedu kašikom iako će se možda uprljati ili da odrede kada će šta da urade. Ukoliko kontrolišete svoju potrebu da im namećete da rješavaju zadatke koje ste im postavili u tačno određeno vrijeme i na način koji vi mislite da je ispravan, dozvolićete im da uče važne životne lekcije i učinićete čudo za samopouzdanje djeteta. 

 

3. Slušajte ih očima, ušima i srcem
Kada pažljivo slušate svoje dijete dok priča o snovima, željama, potrebama i odgovarate mu na pitanja, vi ga upoznajete. A kada osoba osjeća da je neko stvarno poznaje i interesuje se za nju, osjeća se voljeno i shvaćeno na najljepši mogući način.

4. Često poljubite svoje dijete u čelo
Nije jasno zbog čega, ali poljupci u čelo čine da se osoba osjeća zaštićeno.

5. Recite im da imate vremena samo za njih

Vrijeme je jedino što ne može da se kupi i zato je dragocjeno. Recite djetetu da imate vremena samo za njega i ni za koga drugog. Iako će vam se možda učiniti da time djetetu dajete poklon, shvatićete da, kada vrijeme istekne i morate da se vratite obavezama, vi ste, u stvari, ti koji ste nagrađeni, zadovoljni i ispunjeni.

6. Dozvolite “tajm-aut”
Dajte im vremena samo za sebe kada urade nešto pogrešno. Dozvolite im da dišu kada su pretrpani obavezama – školica jezika, obdanište, sport. Dajte im vremena da se isprazne i pokažu emocije. Odrastanje, učenje, rizikovanje, prihvatanje emocija; sve ovo znači da će biti grešaka, one su normalne; biće vike i plača, biće izazova. Dozvolite im da budu samo djeca i da se osjećaju rasterećeno i vidjećete nevjerovatne pozitivne promjene.

7. Recite “Volim te” bez bilo kakvog razloga
Umesto da govorite ove riječi pred spavanje, kada se rastajete ili kada ste ponosni na dijete jer je uradilo nešto dobro, recite mu to iznenada. Kada vas oduševi neka sitnica, kada ste srećni jer je uporno, kada vam se slatko nasmije jer je srećno. Kada su ove dvije riječi izgovorene bez bilo kakvog povoda dublje i jače se prihvataju i osjećaju.

 

Izvor: The Hands free Revolution