You are here

Naučite vaše dijete da se igra bez modernih uređaja

Možda je vašem djetetu nepojmiljivo da se igra, a da to ne uključuje televiziju, kompjuter ili mobilni telefon. Međutim, vrlo je lako da pokažete djetetu da postoje razni zabavni načini da se prekrati vrijeme. Dok vi obavljate svakodnevne kućne poslove, vaše djete može ludo da se zabavlja, a da vam pritom i pomogne! Sjetite se svih onih stvari koje ste vi voljeli da radite kao mali, a mi ćemo vam dodatno osvježiti pamćenje. Isključite televizor i bacite se na posao!

1) SLIKANJE PRSTIMA
 Dobro za uzrast: od 1 godine, pa naviše
 
Prostrite na sto neki stari čaršav ili stolnjak, dajte klincima papir i tempere ili boje za slikanje koje mogu lako da se operu i nek se bace na posao. Djeci je veća draž da slikaju rukama, pa će maksimalno uživati u ovome. Mlađu djecu bi trebalo da nadgledate, a stariju možete da uposlite ovim, dok vi radite svakodnevne kućne obaveze.

 
2) "SUMO" RVANJE
 Dobro za uzrast: od 5 godina i naviše
 
Sve što vam je potrebno su veliki jastuci i tatine stare majice i veselje "sumo" rvanja može da počne. Ovo je odlična igra, pogotovo ako imate hiperaktivnu djecu sa previše energije.

3) NAPRAVITE UTVRĐENJE
 Za uzrast: od 5 pa naviše
 
Morate da spremite večeru? Dajte djetetu da napravi utvrđenje od čaršava, ćebeta i jastuka tako što će koristiti trosjed u dnevnoj sobi ili trprezarijski sto. Ako imate više djece, zabava će biti još bolja.

 
4) POTRAGA ZA BLAGOM
 Za uzrast: 3 i naviše
 
Neka vaša djeca idu po kući i traže sitni novac. Sakrijte ga između jastuka od kauča, ispod fotelje, u krevetu... Onaj ko skupi najviše novca - pobjeđuje. Samo, ne dajte im da varaju i sakrijte vaš novčanik tamo gdje ne mogu da ga dohvate.

 
5) PRAVLJENJE KOLAŽA
 Za uzrast: 3 i više
 
Dajte djeci stare časopise, lijepak i pano i, ako su dovoljno veliki, makaze. Neka cijepaju ili sijeku što god im se sviđa i neka naprave kolaže. Možete im dati i temu, recimo "ljeto" ili "baka" i neka nađu fotografije koje bi najviše odgovarale. Ovo će ih dovoljno dugo držati okupiranim, pa možete da usisavate ili popijete kafu na miru.

6) PRANJE KOLA
 Za uzrast: od 4 do 6
 
Ako je lijepo vrijeme, a vi želite da perete kola, možete da uposlite i djete. Neka uzme svoje biciklo ili dječja plastična kola i neka se baci na posao. Dajte mu sunđer, deterdžent i kofu i zabava može da počne. Ali, ako napolju nije dovoljno toplo da bi se vaš mališan kvasio, pokažite mu kako da se igra perionice. Napunite mu lavabo i neka pere svoje autiće. Možda će napraviti nered i prosipati vodu po kupatilu, ali će se ludo zabaviti.

7) IGRANJE SA STIKERIMA
 Za uzrast: od 3-7
 
Djeca obožavaju stikere. Kupite klincima razne stikere i dajte im praznu svesku koju će njima dekorisati. Možete im čak kupiti hamer papir koji će dekorisati, a poslije ga okačiti na zid. Zabava će biti još veća ako budu koristili i hemijske olovke u raznim bojama sa šljokicama.

8) TAKMIČENJE U PJEVANJU
 Za uzrast: od 3 pa naviše
 
Neka vaša dnevna soba postane scena. Pusite im omiljene pjesme, neka uzmu četku ili nešto što može da "izigrava" mikrofon i neka takmičenje počne. Ako ne smeta vama, a ni komšijama, neka slobodno galame koliko žele.

 
9) SREĐIVANJE SOBE POSLIJE "ZEMLJOTRESA"

Za uzrast: 3-9 godina

Čuvena igra "čišćenja kuće" je zabavna većini djece, ali ne mora uvijek da bude sa namjerom da ih prevarite da vam pomognu oko svakodnevnih kućnih poslova. Napravite sa klincima lažni zemljotres u sobi i pobacajte igračke svuda, a oni neka ih poslije slažu i vraćaju na police. Ovako će vidjeti neke davno zaboravljene igračke koje će im privući pažnju, pa će se zaigrati.

 
10) SREĐIVANJE ČARAPA
 Za uzrast: 3-8
 
Klinci u uzrastu od 3 godine već znaju osnovne boje, pa zašto ih ne biste malo uposlili? Uzmite punu korpu čistih čarapa i istresite im preko glave kao lišće (obožavaće to) i recite im da skupe parove. Oni stariji će umjeti i da ih urolaju i tako vam pomognu u ovom dosadnom svakodnevnom poslu.

11) NAPRAVITE KUĆICU OD KARTONSKE KUTIJE
 Za uzrast: 3 i više
 
Dajte djeci čiste velike kutije, malo selotejpa i marker. Iscrtajte im prozore i vrata, a oni će pustiti mašti na volju. Biće oduševljeni!

12) FORMIRAJTE BEND
Za uzrast: 3-6
 
Neka vaše djete uzme sve što ima od igračka instrumenata i neka ih poređa pred sobom. Onda neka svira na jednom ili više instrumenata što god želi. Ako imate više djece, to će im postati omiljena zabava. Ali, ova igra se ne preporučuje ako vas boli glava ili imate džangrizave komšije.

 
13) PRAVLJENJE NAKITA
 Za uzrast: 4-8
 
Ovo je stari dobri način da zabavite svoje djete. Dajte mu kanap ili konac, makarone i flomastere i postaće pravi majstor pravljenja nakita. Kada završi, tražite neka napravi malu modnu reviju za ukućane i pokaže svoje kreacije.

 

izvor: http://zena.blic.rs/Porodica/21928/Naucite-vase-dete-da-se-igra-bez-mode...