You are here

PREDLOZI I SAVJETI ZA ODABIR NOVOGODIŠNJEG POKLONA

Vrijeme darivanja

Dragi roditelji, ako ste u dilemi što ove godine ostaviti djetetu ispod jelke, predstavljamo vam nekoliko savjeta i prijedloga za kupovinu poklona za mališane svih uzrasta.

Ovdje možete pronaći i korisne informacije ukoliko želite da poručite igračke za paketiće djece svojih zaposlenih

Ne postoji dijete koje ne zaslužuje novogodišnji paketić niti roditelj koji ne želi da dijete obraduje poklonom.

Bilo da vašem mališanu priređujete neizvjesnost i radost dolaskom Djeda Mraza ili mu poklon dajete sami, teško da je u novogodišnjoj noći išta ljepše gledati od sreće i uzbuđenja djeteta koje otkriva svoju novu igračku. 

Zato je zadovoljstvo odabira poklona na vama. Ali i odgovornost.

Savjeti za odabir

Kad pravite izbor, sljedeći savjeti vam mogu pomoći:

  • Bezbjednost

Dobra igračka bi trebalo da odgovara uzrastu djeteta, da je napravljena od kvalitetnog, netoksičnog materijala i da ispunjava osnovne higijensko-zdravstvene, sigurnosne, estetske i pedagoške kriterijume.

  • Dugotrajnost

Razmislite što je sa prošlogodišnjim izborom poklona. Da li je odavno na deponiji ili se dijete još uvijek igra tom igračkom? Da li je polomljena bez šanse za popravku ili skuplja prašinu u nekom ćošku? Kvalitetne i dugotrajne igračke omogućavaju djeci da se istom igračkom igraju na različite načine, da joj se vraćaju i istražuju sve njene mogućnosti.

Ako kupite kvalitetnu igračku, ona se kasnije može pokloniti mlađem bratu, sestri, u humanitarne svrhe ili odložiti za sljedeće generacije.

  • Previše igračaka nije dobro za djecu

Djeca se umiju obradovati i malim stvarima. Ona najčešće ne prave razliku u cijeni. Njima igračka nije ni jeftina ni skupa, ni dobra ni loša, nego važna. Nekad najvažnija stvar na svijetu. Zato pazite sa brojem igračaka koje im kupujete. Ako previše često dobijaju nove igračke, teško će naučiti da ih cijene i teško će shvatiti zašto je juče mogao da se kupi plastični autić, a danas ne može velika garaža. 

  Razvojne mogućnosti

Igračke su dječiji najvažniji alat za igru i razvoj jer djeca kroz igru uče. Dobra igračka ne daje odgovor, ona podstiče pitanja i daje mogućnosti za njihovo rješavanje. Dobra igračka pruža mogućnost za razvoj djetetovih  fizičkih, mentalnih, društvenih i emocionalnih sposobnosti.

Kupovinom, na primjer, drvenih igračaka vaš poklon neće biti samo trošak već i investicija u kreativnost i maštu vašeg djeteta. Drvene igračke su dugotrajne, pružaju djeci mirno okruženje u kojem mogu razvijati svoje potencijale.  

 

Na kraju, kao što je Ajnštajn rekao, važnija od znanja je – mašta! Dajte je i sebi na volju i uživajte u izboru.

Predlozi igračaka za paketiće i gdje ih možete kupiti  

Igračke za bebe

  • Zvečke – u ovom periodu djetetu su potrebne „funkcionalne“ igračke – igračke koje pomažu razvoj funkcija koje se kod njega upravo razvijaju – motoričke, čulne, opažajne. 
  • Drvene igračke pastelnih boja i prirodnih materijala koje proizvode prijatan zvuk. Igračke u ovom uzrastu ne smiju biti preglasne jer je to udar na djetetova čula i može izazvati pretjeranu stimulaciju.
  • Elfi bebi oprema – osim igračkama, paketić, umjesto slatkišima, možete ispuniti i korisnim i praktičnim stvarima za bebe.

 

Poslije prvog rodjendana do 3-4 godine

  • Muzičke igračke – djeci starijoj od godinu dana već možete ponuditi muzičke igračke pomoću kojih će razvijati  osjećaj za ritam.

Pogledajte zašto je važno raditi na razvoju dječjeg sluha od najranijeg uzrasta.

Poslije prvog rođendana, birajte složenije igračke jer je dijete aktivnije i počinje da shvata uzročno-posljedične veze, razvija logičko mišljenje i verbalnu komunikaciju.

U ovom uzrastu dobrodošle su igračke koje se vuku i guraju i sve igračke koje podstiču djetetovu aktivnost.

Mališani u ovom uzrastu vole da eksperimentišu, interesantne su im razne umetaljke i slagalice, kao i šarene kocke koje podstiču maštu. Odličan izbor su i konstruktori i edukativne igračke koje stimulišu psihomotorni razvoj i koordinaciju pokreta, logičko rasuđivanje, pamćenje i zaključivanje.

  • Slagalice
  • Kocke
  • Konstruktori
  • Edukativne igračke
  • Igre uloga – od posebnog značaja u ovom uzrastu su igre u kojima se oponašava svet odraslih i njihova zanimanja – kuhinja, alat, šminka ili vatrogasac jer pomoću njih dete razvija empatiju i socijalizuje se, i kojima se podstiče dečja kreativnost i razvija mašta.

 Uzrast od 4-5 godine do polaska u školu 

  • Igre sa pravilim (društvene igre) u ovom uzrastu zauzimaju značajno mjesto u odrastanju jer uče djecu čekanju na red, razvijanju strategije, koncentracije i sposobnosti predvidjanja (“Ne ljuti se, čovječe”, domine, šah…). Mališani stiču saznanje da su u životu bitna pravila i kako se nositi sa uspjehom i neuspjehom.
  • Perionice, garaže, imitacija ulica i puteva sa saobraćajnim znacima i sve druge igre autićima su naročito interesantne dječacima, a korisne su jer se pomoću njih savladavaju osnovne informacije o ponašanju i saobraćaju.
  • NTC Igračke - veoma su važne za razvoj funkcionalnog znanje i povećanje intelektualnih sposobnosti djece.

 

Školski uzrast

Ako je dijete krenulo u školu, ili nije ali već zna da čita, idelan poklon za Novu godinu može biti neka edukativna slagalica.

Gdje kupiti?

Pored onlajn prodavnice ECI-PEC ove proizvode možete pronaći u bebi radnjama, knjižarama i apotekama širom Crne Gore.

Ukoliko želite igračke za paketiće za djecu vaših zaposlenih, možete nam se obratiti na email: office@skalamonte.me