You are here

Put od flašice do šolje

Šolje sa piskom dolaze u svim oblicima, veličinama i dizajnima, tako da je odabir šolje više stvar ličnog izbora i u velikoj meri zavisi od toga šta vaša beba voli. Postoji izbor između flašice sa mekim i tvrdim piskom, one koje ne cure, sa zadebljanim dnom, dve ručke, jednom ručkom, sa ručkama koje mogu da se skinu – lista je beskonačna. Šolja sa ručkama za lako rukovanje (koja ne kapa) je dobra opcija za početak, ali u pogledu oblika, veličine i piska, najverovatnije ćete biti u milosti ili nemilosti svoga deteta.

Uvođenje šolje u upotrebu

Bebe mogu da počnu da koriste šolju sa piskom sa pet meseci, ali neke majke osećaju da je davanje šolje detetu pogodno samo kada beba može da sedi i sama je drži, što znači negde od osam meseci starosti. Zapamtite da je ovo potpuno novi doživljaj za vašu bebu i da će ona istraživati nove teksture, tako da će biti potrebno malo vremena i strpljenja.

Za početak stavite samo malo tečnosti u šolju dok se vaša beba ne navikne na njenu novu teksturu i novi način pijenja. Kako biste podstakli svoju bebu da pije iz nje, probajte da joj date nešto što joj je poznatog ukusa da je ne biste odjednom prezasitili sa previše novih stvari. 

Šta davati bebi

- Razređen sok od jabuke ili grožđa
- Mleko za bebe
- Vodu
- Kravlje mleko (samo posle prve godine života)

Šta ne davati bebi

- Gazirane napitke
- Dijetalna pića
- Vodu sa ukusom
- Nerazređeni sok
- Energetska pića
- Pića sa visokim sadržajem šećera ili obojena pića

Ponudite svom detetu vodu pre bilo čega drugog. Važno je da se vaša beba navikne na njen ukus.

Saveti za uspeh:

1. Zapamtite da je ovo potpuno novo iskustvo za vašu bebu i da će joj biti potrebno vremena da se navikne da pije iz šolje umesto iz flašice. Nemojte je prisiljavati. Ako vaša beba nije spremna, batalite i pokušajte ponovo kroz nedelju ili dve.

2. Počnite sa ovim napolju jer je lako da počistite ukoliko beba nešto prospe kada po prvi put počne piti iz šolje. Takođe je dobra ideja da počnete sa njenom upotrebom na leto kako vašoj bebi ne bi bilo hladno ako se nešto prospe.

3. Počnite sa malim gutljajima i sačekajte dok ne proguta pre nego što joj date još jedan.

4. Pobrinite se da vaša beba uvek sedi ili stoji dok pije kako ne bi došlo do davljenja.

5. Učinite to zabavnim tako što ćete izmisliti igru ili pesmu o pijenju i pevajte je sa svojom bebom. 

Izvor: http://www.parent24.com/Baby/Feeding/From-bottle-to-cup-heres-how-20150917