You are here

Šekspir i jastuk

Neke pojave u životu ljudi su nepojmljive. Jedna od njih je podatak da čovjek provede u spavanju trećinu života. Prosta računica kazuje da pod uslovom da neka osoba ima sreću (ili  nesreću!) da doživi devedeset godina života, ravno trideset godina će provesti u snu. Već ova činjenica, pod uslovom da izuzmemo spavanje kao opštu pojavu u živućem svijetu, pokazuje da je san (spavanje) neophodna karika u održavanju života, život ne bi bio čudna pojava da ne postoje izuzeci. Kada je reijč o izuzecima, poznato je da morski psi i delfini nikada ne spavaju, obzirom da su prinuđeni da svaka tri minuta izranjaju iz vode da bi udahnuli vazduh, ali zato pas spava kao i čovjek - u prosjeku osam i po sati. Najvjerovatnije otuda i potiče ona izreka za čovjeka: "Umoran kao pas".  

Neispavan čovjek ne pati samo od umora. Lista mentalnih i tjelesnih poremećaja koje izaziva nesanica je neiscrpna i kreće se od slabe koncentracije, mentalne usporenosti, oslabljenosti pamćenja, promjene raspoloženja, konstantne napetosti, zabrinutosti, strahova i anksioznosti, depresije, iluzionih fenomena preko usporenosti motorike, nedovoljne društvenosti, iscrpljenosti, glavobolje, pa čak i do smrti. Teška cijena ako imamo u vidu da nesanicu, ako izuzmemo neka oboIjenja, najčešće uslovljavaju banalni uzroci koje možemo veoma lako da otklonimo. U tom smislu, udoban ležaj i jastuk su faktori prvog reda. 

 

"Ah, bože moj. Kada ne bi bilo ružnih snova, mogao bih se zatvoriti čak i u orahovu Ijusku, pa, uprkos tome, osjećao bih se, ipak, kao kralj beskrajnog prostora." - su čuvene riječi danskog kraljevića. Ružni snovi Hamleta se u slavnom komadu Šekspira nikada nisu pripisivali neudobnom ležaju i neprimjerenom jastuku koji su sprečavali kraljevića da neometano prođe kroz svih potrebnih šest faza sna - uslov da san bude čvrst i okrepljujući. Kao kraljević mogao je sebi da priušti sve sto mu duša zaželi, mada su, po prirodi stvari, neke čak i njemu bile uskraćene. Televizori, na primjer, sintetika i drugi izumi modernog doba koji sigurno ometaju san i štetno djeluju na zdravlje. 

Ako je, dakle, za danskog kralje­vića važila suštinska dilema "biti ili ne biti", za čovjeka današnjice važi ne manje značajna dilema "spavati ili ne biti".

Izvor: http://www.stetoskop.info