You are here

VRSTE DJEČIJIH IGARA U ODNOSU NA UZRAST

Da se dječije igre razlikuju u odnosu na uzrast djece, poznato je i roditeljima i svim ostalim odraslima koji se djecom bave. Postoje različite vrste igara koje se pojavljuju ili su dominantno prisutne kod djece određenog uzrasta. Zapravo, kognitivni razvoj djeteta (razvoj mišljenja i inteligencije) je preduslov razvoja dječije igre, a određene vrste igara razlikuju se po kognitivnoj složenosti i kreću se od jednostavne motorne vježbe u funkcionalnoj igri, do dogovaranja i postavljanja pravila u igrama sa pravilima.

Funkcionalne igre se pojavljuju veoma rano i one preovlađuju u periodu novorođenčeta i ranom predškolskom uzrastu. To su prve igre koje se kod djeteta pojavljuju kada voljno aktiviranje pojedinih funkcija izaziva djetetovo zadovoljstvo. Dijete nastoji da takve igre ponavlja, a one doprinose daljem razvoju igrom aktiviranih funkcija. Veoma rano, dijete nastoji da odraslog uključi u „igrovni dijalog”, a oko šestog mjeseca, dijete se više i razdraganije igra kada ga neko posmatra. Između 8. i 12. mjeseca, postojeće funkcionalne igre se nastavljaju i javljaju se nove (brbljanje, sisanje prsta, razgledanje predmeta, njihanje).

 

 

Konstruktivna igra se javlja već u trećoj godini, a najzastupljenija je oko šeste godine djeteta. Primjeri stvaralačkih igara su crtanje, gradnja, izrada predmeta od gline, plastelina i sličnih materijala, šivenje, pravljenje igračaka od papira, itd. Stvaralačke igre se razlikuju od ostalih igara po tome što je djetetu stalo do uspjeha. 

 

 

 

 

 

Igre pretvaranja („kao da”) veoma su značajne u proučavanjima uloge igre u dječijem razvoju, jer porast učestalosti i složenosti ove vrste igara povoljno utiče na djetetov i saznajni i socijalni razvoj. 

 
 
 
 
 
 
 
 
U uzrastu između 6. i 7. godine dominantno je igranje igara s pravilima. Karakteristika igara s pravilima je da djeca kod njih treba da prepoznaju, prihvate i podrede se unaprijed određenim, dogovorenim i prihvaćenim pravilima. Ova vrsta igara pojavljuje se već od treće godine nadalje, ali je dominantna u pripremnom predškolskom uzrastu.
 

      Vrsta igre

     Opis

    Primjer

Funkcionalna igra

Jednostavni mišićni pokreti koji se ponavljaju sa predmetima ili bez njih.

Dijete koristi, isprobava i tako razvija svoje sposobnosti (funkcije).

drmanje zvečke

 

skakanje gore-dolje

Konstruktivna igra

Baratanje predmetima sa namjerom da se od njih nešto stvori (napravi).

pravljenje kule od kocaka; pravljenje vozića od žetona

Igra pretvaranja

Upotreba predmeta ili ljudi kao simbola za nešto što inače nisu.

pretvaranje da je čep šoljica za kafu; igranje Betmena sa drugovima

Igra sa pravilima

Igranje igara sa unapred poznatim pravilima i ogra-ničenjima.

Čovječe, ne ljuti se;

domine; žmurke

 

 

Da biste omogućili svom detetu adekvatan razvoj, jedan od bitnih preduslova je da mu omogućite nesmetane uslove za igru i, u skladu sa uzrastom, adekvatne igračke. Podsticajna sredina je od izuzetnog značaja za celokupan razvoj deteta, a vrste igara i igračke treba prilagoditi uzrastu deteta. Igračke treba birati tako da budu u skladu sa razvojnim stepenom u kome se dete nalazi. Ono o čemu treba voditi računa prilikom kupovine igračaka deci je da one budu bezopasne, skladnog oblika, funkcionalne, postojane, sadržajne, prigodno obojene, primerene veličine i da zadovoljavaju neophodne higijenske i estetske zahteve.

 

Autor: Tanja Nedimović, doktor psiholoških nauka