You are here

Za uspjeh u školi, osigurajte djetetu miran san

Njemački naučnici otkrili su da djeca koja spavaju nakon učenja pamte više informacija od onih koji ostaju budni.

Ako ste se ikada upitali zbog čega je vaše dijete, nakon što je prethodnu veče do kasnih sati 'zaglavilo' ispred televizora, dobilo lošu ocjenu u školi iako je tokom dana naporno učilo, pročitajte odgovor do kojega su došli njemački naučnici sa Univerziteta Eberhart Karls u Tübingenu.

Mozak pamti tokom spavanja

Prema nedavnom istraživanju sprovedenom na tom fakultetu, djeca, koja su mirno spavala cijelu noć, imala su izuzetno dobru memoriju.

"Tokom spavanja naš mozak pohranjuje ono što smo naučili tokom dana, a taj proces efikasniji je kod djece nego kod odraslih. Veoma je važno da djeca spavaju dovoljno. Dječji mozak podatke naučene tokom dana transformiše u aktivno znanje", navodi se u studiji dr. Ines Wilhelm s Instituta za medicinsku psihologiju i bihevioralnu neurobiologiju Univerziteta u Tübingenu. Ines Wilhelm i njene švajcarske i njemačke kolege rezultate svog istraživanja objavili su u časopisu Nature Neuroscience.

Sprovedeno istraživanje pokazalo je da spavanje nakon učenja pospješuje dugoročno pamćenje podataka. Tokom spavanja sjećanje je pretvoreno u formu koja buduće učenje čini lakšim, odnosno implicitno znanje postaje eksplicitno i lakše primjenljivo i na druga područja.

Djeca pamte bolje od odraslih

Djeca spavaju duže i dublje, a svakodnevno su izložena velikoj količini informacija. U navedenoj studiji istraživači su testirali memoriju djece između 8 i 11 godina i grupu mladih. Uočili su da je pamćenje bolje kod grupe koja je prespavala noć, a u sprovedenom testiranju djeca su imala mnogo bolje rezultate od mladih.

"Izvanredna sposobnost pamćenja kod djece povezana je s dubokim spavanjem tokom noći. Izgleda da je formiranje eksplicitnog znanja specifično za djecu", kaže dr. Ines Wilhelm.

 

Izvor: http://klokanica.24sata.hr/