You are here

ZAŠTO JE SPORT DOBAR ZA VAŠE DIJETE I KADA POČETI

Sport je izuzetno važan za ljudski organizam, kako za odrasle zbog održavanja zdravlja tako još više za djecu zbog njihovog razvoja. Aktivno učešće u nekom sportu imaće pozitivan uticaj na dijete i u njegovom mentalnom i fizičkom razvoju. Smatra se da je najbolji uzrast kada bi djeca trebala početi da se bave sportom šesta godina života, dok bi djeca s dvanaest godina trebala sama da odaberu željeni sport kojim će se ozbiljnije baviti. Prerano insistiranje da se dijete počne baviti određenim sportom može imati i štetne posljedice po psihičko i fizičko zdravlje mališana. Djeca svoje motoričke sposobnosti najbolje razvijaju između sedme i dvanaeste godine dok brzinu i eksplozivnost dobijaju i nadograđuju od desete do četrnaeste godine.

Osnovne odrednice pri izboru sporta
U početku, kod pristupa i izbora sporta, najvažnije je kod djeteta razviti osnovne sportske i društvene vještine i dobro ga upoznati sa svim aktivnostima koje se od njega budu zahtijevale. Takođe, osim godina starosti, u obzir treba uzeti i anatomiju djeteta, njegovo socijalno ponašanje i zdravstveni status. Temperament djeteta svakako je važan faktor pri izboru bilo koje aktivnosti kojom želi da se bavi. Usmjeravanje djeteta u samo jedan sport često izaziva mnoge poteškoće zato se nemojte pretjerano brinuti ako dijete počne da gubi interes za određeni sport i želi da proba nešto drugo.

Bez obzira na izbor sporta nastojte da ne opteretite svoje dijete rezultatima. Ne namećite svoje mišljenje o određenom sportu. Svakako pripazite da vaše dijete ima dovoljno vremena za odmor i igru nevezano za obaveze, kojih svakako mora biti svjesno.

Osnovna podjela sportova
Sportovi se mogu podijeliti na individualne, kao što su atletika, gimnastika, plivanje, tenis ili timske kao što su fudbal, košarka, hokej. Treba znati da se neki sportovi veoma razlikuju prema nivoima sazrijevanja sportiste. Na primjer, djevojke koje imaju 18 godina u gimnastici će u tom uzrastu biti na zalasku karijere dok se u nekim sportovima tek sa 30 godina dolazi u optimalni vrhunac karijere.

Popularni sportovi i najbolji uzrast za početak

Gimnastika
Gimnastika je jedan od osnovnih sportova koji pozitivno utiču na fizičke i psihičke sposobnosti i djecu odlično uvode u sportski život. Djeca se mogu baviti gimnastikom od najranijeg uzrasta. U zavisnosti od gimnastičkog kluba i pravila koje imaju, bavljenje gimnastikom može započeti već od druge godine života djeteta.

Plivanje
Plivanje ima najbolji uticaj na oblikovanje tijela i fizičko zdravlje. Preporučuje se da se plivanjem djeca mogu početi baviti ozbiljnije u uzrastu od 6 do 7 godina iako postoje i mišljenja da djeca već od svoje 5 godine mogu početi da se bave nekom sportskom plivačkom disciplinom.

Atletika
Atletika ili kako je još zovu kraljica sportova u sebi sadrži širok izbor disciplina koje će oduševiti svako dijete. Ali, zbog određenih specifičnosti u ovom sportu djeca bi atletikom trebala početi da se bave u kasnijem uzrastu. Na primjer trkači na kratke staze mogu da počnu ozbiljno da treniraju od desete godine, trkači na duge staze od trinaeste godine, a bacačkim disciplinama pristupa se tek od četrnaeste godine.

Borilačke vještine
Borilačke vještine mogu se podijeliti na one u kojima se udara kao što su karate, boks ili na rvačke kao što su džudo i rvanje. Džudom se može započeti od osme godine, a u boks i rvanje djeca bi se trebala uključiti tek od svoje 11 godine na više. Ostalim borilačkim vještinama djeca se mogu početi baviti već od pete godine ali samo ako škola odnosno klub u koji se upisuju ima specijalizovane treninge za malu djecu.

Skijanje
Početni tečajevi skijanja za djecu počinju već od njihove treće godine iako je kod ovog sporta važno da djete posjeduje dobre motoričke sposobnosti. Za početak ozbiljnijeg bavljenja ovim sportom smatra se osma godina života djeteta.

Košarka
Iako se košarka veže uz visinu rasta, djeca mogu da počnu da treniraju između šeste i osme godine. Naime, u početnoj fazi su to aktivnosti koje sadrže samo osnove košarkaške igre.

Fudbal
Trenutno najpopularniji sport fudbal odličan je za razvijanje socijalizacije i koordinacije. Ovo je sport kojim se nije preporučljivo početi baviti prije sedme godine.

Tenis
Tenis je kompleksan sport u kojem se savršeno razvijaju motoričke i koordinacione sposobnosti. Preporuka je da se djeca počnu baviti tenisom oko sedme godine po mogoćunosti u grupi.

Klizački sportovi
Klizanje je jedan od najzdravijih sportova jer aktivira sve mišiće i zglobove, ali svakako i sluh zbog usklađivanja muzike i pokreta. Za izlazak na led svakako je bitno da dijete već dobro hoda i trči. Rekreativnim klizanjem se djeca mogu početi baviti od ranog uzrasta međutim prave treninge u umjetničkom klizanju trebao bi odrediti stručni trener toga sporta. Brzim klizanjem, koje se dijeli na maratonsko, zatim brzo klizanje na duge i kratke staze, djeca bi se trebala početi baviti oko 7 godine. Hokej na ledu najbolje je početi trenirati od šeste ili sedme godine.

Rukomet
Ovaj vrlo kontaktni sport, koji se baš tako ne doživljava, veoma je dobar za onu djecu koja se odlično snalaze u grupi u kojoj se treba izuzetno brzo reagovati. Rukomet je najbolje početi trenirati s deset godina.

Šah
Šah je izuzetno dobra zamjena ili dobar odmak od kompjuterskih igrica, jer je jednako zanimljiv s otvaranjem novih nivoa igre u zavisnosti od napretka igrača. U šahu se razvijaju intelektualne sposobnosti, analitički način razmišljanja, a sam po sebi može biti izuzetno kreativan. Djeca se ovim sportom mogu početi baviti u školskom uzrastu oko sedme ili osme godine života.

 

 

izvor: http://www.wishmama.hr/roditeljstvo/savjeti-za-roditelje/